top of page

Käyttövinkit

Vinkkejä säilytyksestä ja käytöstä

- Ruukkuyrtit ja salaatit ovat eläviä kasveja - kastele juuripaakku kaupasta tultuasi!

- Älä säilytä kylmänarkoja yrttejä kuten basilikaa jääkaapissa!

- Basilikan oikea säilytyslämpötila on yli +10ºC

- 1 rkl tuoreita yrttejä vastaa keskimäärin 1 tl kuivattuja yrttejä.

Kastikkeet, keitot ja pataruoat
Yrtit lisätään lämpimiin ruokiin yleensä vasta valmistuksen loppuvaiheessa etteivät aromit haihdu. Keitot ja pataruoat kuitenkin vahvistuvat jos yrttejä haudutetaan jo alkuvaiheessa. Valmisruokiin saa uusia, persoonallisia sävyjä tuoreista yrteistä ja arkiruokakin maistuu sunnuntai iltana!

 

Salaatit
Mietoja mausteyrttejä voi silputa runsaasti salaatin joukkoon, voimakkaanmakuiset vaativat varovaista kokeilua.

 

Salaattikastikkeet, öljyt ja etikat
Salaattikastikkeisiin käytettävään öljyyn tuoreet yrtit kannattaa lisätä hyvissä ajoin, jotta maku ehtii imeytyä ja tasaantua. Kaupan valmiista kastikkeista löytyy uusia ulottuvuuksia, ja kiireinenkin kokki löytää uusia makuja ja elämyksiä tuoreiden yrttien avulla. Monikäyttöinen yrttivoi mehevöittää pihvit, lämpimät leivät ja patongin.

 

Helppo kermaviilikastike yrtteineen pelastaa kiireisen kokin
Purkilliseen kermaviiliä lisätään hiennonnettuja mausteyrttejä, esim. tilliä, persiljaa, ruohosipulia, basilikaa, timjamia... sekä ripaus sokeria ja sitruunamehua tai balsamiviinietikkaa.

 

Monikäyttöinen yrttivoi
100g huoneenlämpöistä voita, joukkoon lisätään 3 rkl (tai enemmän) hienonnettuja mieliyrttejä esim. basilikaa, timjamia,ruohosipulia, persiljaa, rakuunaa. Vielä valkosipulia ja muutama tippa sitruunamehua. Kaikki aineet sekoitetaan keskenään.

 

Jälkiruoat, kakut ja ruokaleivät, koristelu
Makeat ruoat ja leivonnaiset saavat aivan uutta makua raikkaista yrteistä: minttua suklaakakkuihin ja jälkiruokiin, sitruunamelissaa tai sitruunabasilikaa hedelmäsalaattiin ja kanelibasilikaa omenaruokiin. Ruokaleipä- ja sämpylätaikinaan voi lisätä loppuvaiheessa hienonnettua yrttisilppua. Yrttien monimuotoiset, kauniit lehdet ja oksat ruokkivat myös silmää ja tekevät ruoan houkuttelevammaksi.

 

Teet ja juomat
Tuoreet yrtit maustavat mukavasti kuumat ja kylmät juomat. Teetä kannattaa hauduttaa vähintään kymmenen minuuttia. Boolimaljoissa yrtit koristavat ja antavat aromeja esim. jääpalojen sisään jäädytettyinä.

bottom of page